Με αιφνιδιαστική τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τη «Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις», τροποποιείται ο αριθμός των θέσεων δικαστικών λειτουργών της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης.

Η επεξεργασία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και στη συνέχεια θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019.

Ειδικότερα, από 1/11/2019, αλλάζει ο αριθμός των οργανικών θέσεων δικαστικών λειτουργών της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, αυξάνεται κατά 86 ο αριθμός των Προέδρων Εφετών, οριζομένου του συνολικού αριθμού αυτών σε 201 με παράλληλη μείωση ισάριθμων θέσεων Εφετών (86), οριζομένων αυτών συνολικά σε 374.

Τη διαφωνία τους με τη συγκεκριμένη τροπολογία εκφράζουν με σημερινό άρθρο τους οι κ.κ. Χρ. Σεβαστίδης, Πρόεδρος της ΕΔΕ, Χαρ. Σεβαστίδης Εκπρ. Τύπου της ΕΔΕ και Π.Μποροδήμος, αναπ.Ταμίας της ΕΔΕ. Ειδικότερα το ανωτέρω άρθρο καταλήγει
[απόσπασμα]:

“Τίθενται λοιπόν ορισμένα ερωτήματα: 1) για ποιόν λόγο να αλλάξει ο υπάρχων συσχετισμός των οργανικών θέσεων και μάλιστα αναδρομικά από 1-11-2019; Για το ανεπίκαιρο της μεταβολής των οργανικών θέσεων εφετών και προέδρων εφετών παραπέμπουμε στο άρθρο 3 παρ. 2 ΚΟΔΚΔΛ, που ορίζει ότι η κατανομή των οργανικών θέσεων γίνεται κάθε δύο χρόνια και μόνο τον μήνα Ιούνιο, σε έκτακτες δε περιπτώσεις (και μόνο αύξησης των οργανικών θέσεων) και σε άλλο χρόνο. Η υπόψη τροπολογία δεν εξηγεί ποια είναι η  έκτακτη περίσταση με δεδομένο ότι η υλοποίηση των μεταθέσεων δεν μπορεί να γίνει πριν τον Σεπτέμβριο 2020, ενόψει του ότι όλοι οι ποινικοί δικαστές των εφετείων έχουν ξεκινήσει εκδίκαση υποθέσεων που διακόπηκαν για τους επόμενους μήνες μέχρι τη λήξη του τρέχοντος δικαστικού έτους. 2) Ποιόν εξυπηρετεί μια τέτοια ανακατανομή και ποιος προώθησε τέτοιο αίτημα στο Υπουργείο, χωρίς να έχει συζητηθεί στο ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων; 3) Γιατί το Υπουργείο Δικαιοσύνης σπεύδει σε μια τέτοια ρύθμιση χωρίς καμία ενημέρωση και συζήτηση με την Ένωση; Ο ισχυρισμός ότι θα έχει περισσότερο «κύρος» ο προεδρεύων στα Τριμελή Εφετεία γιατί θα έχει ανώτερο ιεραρχικά βαθμό, μοιάζει μάλλον παιδαριώδης. Σημαντική μισθολογική διαφορά δεν θα υπάρχει με την προαγωγή αφού οι αρχαιότεροι Εφέτες θα έχουν ήδη εξαντλήσει τα χρονοεπιδόματα και τις μισθολογικές ωριμάνσεις.

Είναι αδιανόητο να προβαίνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε τέτοιες μεταρρυθμίσεις, που θίγουν την υπηρεσιακή κατάσταση των δικαστικών λειτουργών, να προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες και πρωτοβουλίες χωρίς να ενημερώσει προηγούμενα και να διαβουλευτεί επίσημα με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.”

Για το πλήρες κείμενο του άρθρου πατήστε εδώ.

Εκ της αρχικής και μόνο ανάγνωσης του ανωτέρω άρθρου τίθεται μείζον ηθικό ζήτημα εκ μέρους των συγγραφέων, αφού αναφέρονται σε ξεκάθαρο αιφνιδιασμό και εξυπηρετήσεις μέσω της συγκεκριμένης τροπολογίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here