Η εξ αποστάσεως εργασία έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο πολλοί από εμάς προσεγγίζουν το καθημερινό ωράριο εργασίας μας. Σύμφωνα με σχετική μελέτη περίπου το 70% των ανθρώπων παγκοσμίως εργάζονται από το σπίτι τουλάχιστον μια μέρα την εβδομάδα, ενώ το 53% εργάζεται τουλάχιστον μισή εβδομάδα από απόσταση. Μοιραία και αρκετοί δικηγόροι έχουν υιοθετήσει τη νέα τάση, αλλάζοντας την κλασική συνήθεια της νυχτερινής αποχώρησης από το γραφείο τους, απλά μεταφέροντας την εργασία τους στο σπίτι με ένα λαπτοπ. Ωστόσο, η διατήρηση της ασφάλειας των πελατών σας σημαίνει ότι οι τεχνολογικές ρυθμίσεις του σπιτιού σας είναι εξίσου ασφαλείς με εκείνες του γραφείου σας.

Ακολουθούν κάποιες βασικές συμβουλές οι οποίες θα σας βοηθήσουν να προστατεύσετε τα δεδομένα σας, όταν εργάζεστε από το σπίτι:

Αλλάξτε τις προεπιλογές 

Όταν ρυθμίζεται για πρώτη φορά ένα ασύρματο δίκτυο, ο δρομολογητής διαθέτει προεπιλεγμένο όνομα και κωδικό πρόσβασης. Ωστόσο, το προεπιλεγμένο όνομα δικτύου μπορεί να ειδοποιήσει τους hackers ως προς το είδος του δρομολογητή που χρησιμοποιείτε και αν γνωρίζουν τον κατασκευαστή είναι πιο εύκολο να “σπάσουν” τον προεπιλεγμένο κωδικό σας. Η αλλαγή του κωδικού σας σε κάτι μοναδικό, αλλά χωρίς να περιέχει προσωπικές πληροφορίες, θα βοηθήσει στην προστασία του δικτύου σας καθώς και των προσωπικών σας δεδομένων.

Κρυπτογράφηση του δικτύου σας

Οι περισσότεροι ασύρματοι δρομολογητές έρχονται με κρυπτογράφηση, αλλά η προεπιλεγμένη ρύθμιση τους είναι συχνά “απενεργοποιημένη”. Η ενεργοποίηση αυτής της δυνατότητας προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας στο ασύρματο δίκτυό σας. Η κρυπτογράφηση αναμιγνύει τις πληροφορίες που μεταδίδονται μεταξύ του υπολογιστή σας και του ασύρματου δρομολογητή σας, καθιστώντας αυτές ουσιαστικά άχρηστες,για όποιον τις παρακολουθεί.

Εγκαταστήστε ένα Firewall 

Ένα “τείχος προστασίας” εμποδίζει τους χάκερς να έχουν πρόσβαση σε συσκευές συνδεδεμένες στο ασύρματο δίκτυό σας.

Πολλοί δρομολογητές έρχονται με το δικό τους “τείχος προστασίας” (Firewall), αλλά, όπως και η δυνατότητα κρυπτογράφησης, ενδέχεται να είναι απενεργοποιημένο ως αρχική προεπιλογή. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις του δρομολογητή για να βεβαιωθείτε ότι το “τείχος προστασίας” λειτουργεί.

Δοκιμάστε ένα VPN

Ένα VPN (εικονικό ιδιωτικό δίκτυο) είναι μια από τις πιο κοινές μορφές πρόσθετης ασφάλειας. Εάν εργάζεστε στο σπίτι και ήδη χρησιμοποιείτε τις παραπάνω μεθόδους, ένα VPN πιθανώς δεν είναι απαραίτητο. Ωστόσο, εάν αποφασίσετε να κάνετε κάποια εργασία στο αγαπημένο σας κατάστημα καφέ, ξενοδοχείο ή ένα επιχειρηματικό κέντρο, χρησιμοποιώντας ένα VPN στον υπολογιστή εργασίας σας, καθώς σας επιτρέπει να λειτουργήσετε μέσα από ένα δημόσιο δίκτυο Wifi, με μεγαλύτερη ασφάλεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here